Missnöjd efter lönesamtal? 3 åtgärder att vidta!

Har du haft lönesamtal och känner dig missnöjd? I vissa situationer kan acceptans vara det bästa alternativet men när det kommer till missnöje i arbetet, som du lägger 250 dagar om året på, är det sista du ska göra att acceptera ditt missnöje och jobba på som vanligt. I denna artikel tar vi upp tre åtgärder du bör ta om du känner missnöje efter ett lönesamtal eller lönebesked.

3 åtgärder att vidta:

1. Riv upp spelplanen - det är läge att kasta om din strategi

Börja med att definiera din vision för framgång. Reflektera över vad framgång betyder för dig, är det en befordran? Ökning av lön? Bättre utvecklingsmöjligheter? Bättre balans mellan arbete och fritid? Med detta som grund bör du sätta upp nya mål. Var specifik med vad du vill uppnå och sätt delmål längs vägen för att hålla dig motiverad. Fundera över hur din nuvarande position passar in i den större bilden och vilka förändringar du vill se i din karriär. När du har dina mål klara, skapa en konkret handlingsplan för att nå dem. Identifiera de steg som behövs för att du ska ta dig dit, det kan vara inom din nuvarande organisation eller genom att utforska nya möjligheter, och sätt upp en tidsram för varje del av planen. Oavsett vilka mål du har, är proaktivitet och ett långsiktigt tankesätt en av de viktigaste nycklarna för framgång.

2. Ta makten över situationen - att återta kontrollen i ett nytt möte

I stället för att acceptera besvikelsen passivt är det dags att ta kontroll över situationen och vara öppen med din chef kring ditt missnöje. Be om ett nytt möte och förbered dig noga genom att ta fram 3–4 exempel som illustrerar ditt bidrag till företaget och det värde du levererat. Visa att du vet vad du är värd och att du är beredd att försvara ditt anspråk – det är din rättighet att få den belöning och erkänsla du förtjänar för ditt arbete. Ha en konstruktiv diskussion om dina löneförväntningar och hur du ser din framtid inom organisationen – ibland kan en öppen dialog leda till en ömsesidigt fördelaktig lösning.

3. Se missnöjet som en väckarklocka - det är dags att vara proaktiv!

Ett lönesamtal som inte går som du hoppats bör du se som en väckarklocka till att vara proaktiv. Att nätverka och utforska nya jobbmöjligheter är ett värdefullt steg för att återta känslan av självförtroende och framsteg. Även om du inte känner dig helt redo att byta jobb är ett proaktivt tankesätt alltid fördelaktigt – du sätter dig i förarsätet och ger dig själv möjligheten till att få ut det mesta av din karriär.

Börja med att kartlägga dina preferenser – vad är viktigast för dig på en ny potentiell arbetsplats? Vilka boxar behöver en ny arbetsgivare checka av för att du ska känna dig motiverad och kunna nå dina mål framåt? När du kartlagt dina preferenser är det god tid att dels börja nätverka med både verksamma inom branschen och rekryterare, dels börja utforska vilka möjligheter som kan matcha dina preferenser. Att vara flexibel och öppen för förändring kommer utan tvekan leda till givande karriärförändringar som gynnar din personliga och professionella tillväxt. När du tar kontroll över din karriär har du större möjlighet att hitta det perfekta stället för dig, där din potential kan blomstra.

Vill du ha hjälp på vägen? På Worko matchar vi dina preferenser och din timing mot bolag i din bransch, och hittar möjligheter som går hand i hand med det du är ute efter – vid den tidpunkt det passar dig. Klicka på knappen nedan och fyll i det korta formuläret, så är vi tillsammans proaktiva framåt.

Ändra synsätt - tillfällig paus som ger en skjuts framåt

När lönen inte lever upp till förväntningarna är det lätt att känna sig nedslagen och tappa motivationen. Vad som är viktigt att komma ihåg är att varje motgång bara är en tillfällig paus på vägen till framgång. Se detta som en ny möjlighet och en värdefull läroprocess som hjälper dig att växa, bli proaktiv och mer motståndskraftig framåt.

Karriärbloggen